Luistimien tulee istua hyvin jalassa ja siihen vaikuttaa todella monet asiat Kun luistimen ominaisuuksia valitaan on otettava huomioon luistelijan ikä, koko, paino ja voima, luistelijan taso ja luisteluaikojen määrä. Aloittelijalle ei pitäisi ostaa turhaan kaiken kalleimpia malleja, varsinkin jos kyseessä on kasvava lapsi.
Jalkaterät ovat muodoltaan yksilöllisiä, joten luistimia valittaessa kannattaa ottaa huomioon jalkojen kokonaistilavuus, jota tällä hetkellä auttaa 3D-analyysi, jota käytetään pääasiassa erikoisliikkeissä.
3D-analyysin tuloksena saadut tiedot tarjotaan vain kyseisen valmistajan malliin, joten tietoon täytyy suhtautua varauksella. Edellä kuvatusta syystä oikean koon valinnassa kannattaa ottaa siksi käyttöön vanhat kunnon ohjeet.
Oikean kokoiset luistimet tukevat nilkkaa ja jalkaa, mutta eivät purista. Valinnassa on syytä muistaa että luistimia voidaan muokata joka alueelta isommaksi muttei kovin hyvin pienemmäksi. Liian suuret luistimet eivät tue jalkoja mikä tekee luistamisesta kömpelön ja saa aikaan helposti hankaumia ja rakkuloita jalkoihin. Jääkiekkoluistimien sisäkengät ovat nykyään niin ohuita, etteivät ne suojaa jalkaa paikoista joissa jalan paine on korkea.
Usein näitä istuvuusongelmia yritetään parantaa eri muotopohjallisratkaisuilla, jotka vain kääntävät jalan eri asentoon luistimen sisällä ja siirtävät paineen eri osaan luistimen sisällä.
Kaikki nämä pohjallisratkaisut on nykytietämyksen pohjalta poistettu käytöstä, koska nyt kiinnitetään huomiota siihen, että koko jalan ja nilkan on toimittava myös luistimen sisällä, jotta painonsiirto on mahdollista koko jalka -alueella. Liian jäykillä luistimilla jalan/nilkan toiminta on hankalaa, koska luistin rajoittaa liikeratoja ja tällöin ei voi saada paljon irti luistimien hienoista ominaisuuksista.
Kun luistimien jäykkyys on asianmukainen eli sovitettu pelaajan painon ja voiman mukaan, jalan eri lihakset kehittyvät tasaisesti ja luistimen ominaisuudet tulevat kokonaan käyttöön.